Verlamming_small

Logopedie bij verhoogde spierspanning in de hals (manuele larynx facilitatie)

Manuele facilitatie van de larynx en massage (MLF / MFL )

Vaak ontstaan stemproblemen door een verhoogde spierspanning rondom het hals- en keelgebied. Naast de traditionele adem- en stemtechnieken, zijn wij ook getraind in het manipuleren en masseren van het strottenhoofd, de larynx. Dit heet manuele facilitatie van de larynx. Zo ontstaat er een betere balans tussen de spieren rondom de larynx.

Bij de diagnostiek voor deze methode wordt er gekeken naar de relatie tussen houding en spierspanning rond de larynx. Vaak zien we dat stemproblemen ontstaan door té gespannen spieren in het hals-, keel- en nekgebied. Door het stretchen of rekken kunnen die gespannen spieren weer ontspannen. Hierdoor kunnen de klachten verminderen.

Tijdens de therapie zal de behandelaar de spieren in je hals, nek en schouders voelen, oprekken en/of masseren. Het effect van de facilitatie of massage is eerst kort, maar wanneer de behandeling wordt herhaald zal het effect steeds langer zijn. In de meeste gevallen zijn 3 tot 6 behandelingen noodzakelijk. Ook kan het zijn dat je na een behandeling wat spierpijn verneemt, dat is niet erg.

Met deze methode worden niet alleen stemproblemen behandeld, maar ook slikklachten, pijnklachten, hoestklachten en globusklachten. Per persoon wordt zorgvuldig gekeken of deze therapie een toevoeging kan zijn. We hebben hele positieve ervaringen met het inzetten van deze methode bij allerlei verschillende problemen.