Verlamming_small

Aangezichtsverlamming (Facialisparese)

De aangezichtszenuw (nervus facialis) is de 7de hersenzenuw en verzorgt onder andere de motoriek (bewegingsmogelijkheden) van het gelaat. Daarnaast worden ook de traansecretie (-uitscheiding), de smaak en het beschermmechanisme van het oor gedeeltelijk door de nervus facialis bestuurd. Uitval van deze zenuw kan gedeeltelijk (we spreken dan van een parese) of volledig (we spreken dan van en paralyse) zijn. Het meest opvallende symptoom is het uitvallen van de motoriek van het gelaat. De wenkbrauw kan niet meer goed worden opgetrokken, het oog kan niet meer worden gesloten en de mondhoek hangt en blijft bij lachen achter.

Wat doet de logopedist?
Als een beschadigde zenuw niet volledig herstelt, kan de patiƫnt er hinderlijke restverschijnselen aan overhouden: asymmetrie in het gezicht, verminderde functie en abnormaal bewegen. Deze verschijnselen kunnen zoveel mogelijk onderdrukt worden door oefentherapie.
De logopedist kan u adequate compensatiemogelijkheden aanleren met betrekking tot eten en drinken en helpen bij het verbeteren van de verstaanbaarheid. Zo nodig kan de logopedist ook zorg dragen voor de doorverwijzing naar gespecialiseerde artsen of multidisciplinaire facialisteams.

De behandeling van een aangezichtsverlamming wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Bron: NVLF